Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!





maandag 31 mei 2010

Zomerdag kwartet

Het "Zomerdag kwartet" staat inmiddels compleet op Kokkerellen. Veel kookplezier en gezelligheid! Het volgende recept zal zijn: Kwarkbroodjes..................eerdaags, ook mmmmm, de Zweden zeggen: mums mums!

zaterdag 29 mei 2010

Regen

Niets voor hoeven doen, staan er
zomaar mooi te zijn voor de garage

Ja de bril of de klik klik is weer nodig om de mooie
vinken te zien die de laatste zaden zochten.....

We hadden regen, twee hele dagen regen. Wat verveelt dat snel. Niet dat ik me dan verveel, er is nog zat te doen binnen, maar die regen, windstil, recht naar beneden, gestaag. Er was hier in Jämtland wateroverlast. Nog steeds eigenlijk. We hebben er geen last van omdat we niet laag zitten, maar als je bijv. naar Dorotea rijdt, heb je bij Rörstöm hele stukken onder water staan. Bomen staan wel een meter in het water daar en zomerhuisjes staan ook in het water. Het komt niet door de regen nu, nee het water is de laatste dagen zelfs gezakt zagen we vandaag, wel een cm of 20 denk ik. Vorige week zeiden ze op het journaal dat er zelfs stuwen dichtgezet zijn omdat ze anders zuidelijker helemaal grote problemen krijgen. In Hammardal bijvoorbeeld hebben ze ook grote overlast door de "Flod". Het water kan gewoon niet snel genoeg naar zee. Maar goed, nu is het droog en als ik het weerbericht mag geloven blijft het dat ook deze week, met redelijk veel zon. De temperatuur maakt me niet uit, als de zon er maar is. De voederautomaat is trouwens al een paar dagen leeg. De vogels hebben daarna nog zeker een hele dag op de grond eronder zitten eten van alles wat ze gemorst hadden. En nu moeten ze het zelf maar zien te vinden, per slot van rekening moet de jongen wel geleerd worden hoe ze hun eten moeten zoeken en vinden. Ik zag vandaag n.l. dat een "groenling"-paar hier al rondscharrelt met 3 pas uitgevlogen jongen. Dat vinden we best vroeg eigenlijk voor hier.
Gisteren kregen we onverwacht bezoek. Er stond een mooi blond meisje voor de deur en ze was gekomen op een scootertje dat op de oprit stond. Ze stond een beetje te koukleumen bij de deur toen ik die open deed. Ze had alleen maar een vest aan, in die regen! Ik dacht dat ze iets kwam verkopen voor school of zo, maar nee, het was de dochter van Bosse. Ze kwam zich voorstellen, zomaar uit zichzelf en heeft hier een uurtje gezeten. Bosse had vorig jaar wel verteld dat hij ook nog een dochter heeft, maar dat die in Umeå op school zat. Umeå is een studentenstad. Ze vertelde dat er wel 28 scholen zijn. Ze leert er voor bloemist / florist. Ze zou graag later een eigen zaak willen, maar hier is geen mogelijkheid, er is er hier trouwens al een in het dorp. Het allerliefst zou ze hier blijven, maar ze gaat waarschijnlijk toch naar haar vader in het zuiden om het daar te proberen. Volgende maand gaat ze twee weken naar Nederland en verblijft daar bij een medestudent in Weesp. Een jongen begreep ik. Ze verheugt zich heel erg op Amsterdam. Al pratende had ik heel vaak het idee dat ik tegenover mijn nichtje Sanne zat (dochter van mijn broer Wim). Het hadden zusjes kunnen zijn, alleen heeft Sanne donkerder haar. Nou morgen van de zon genieten hoop ik en dan kan ik ook weer eens even wat zaaien..........

donderdag 27 mei 2010

Gestoffeerd

Ja hoor, het huisje is definitief in gebruik genomen door het paar "Zwarte Mees". Er is wat afgesleept, twee dagen lang. Ik had het idee dat het mannetje alleen maar in de boom zat te wachten en te kijken en dat het vrouwtje al het werk deed. Misschien wachtte hij op het moment voor de wip, ha, ha. Zij vloog maar heen en weer. Eerst werd de bodem van het huisje bedekt met berkenblaadjes van vorig jaar. Daarop kwam verdord gras (van vorig jaar) en mos. Het zal er in het nestkastje nu ongeveer zo uitzien als op de foto hierboven. De komende dagen zullen de eitjes wel gelegd worden. Nu een paar weken afwachten dus.
Gisteren kwam Stefan nog even langs in de namiddag. Hij is de man van de boomstammen en de kloofmachine. Hij vertelde (toen hij de klover bracht) dat hij ook allerlei klussen doet. Timmerwerk, metselwerk, kan bijna alles volgens zijn zeggen. Wel dat hebben we nu net nodig. We hebben een paar klusjes. Bijvoorbeeld aan de altan achter het huis. Die is aan het huis gebouwd en staat op 3 betonnen palen. Niet bepaald een fraai gezicht. Hij gaat dat nu dichtmaken aan de onderkant. Er komt een garagedeur in de carport. Dan hebben we geen carports meer, maar drie garages. Dan kan alles tenminste dicht als je dat wilt. De andere carport heeft inmiddels vorig jaar weer een deur gekregen. Daar willen we de loppis in gaan doen. Wel misschien vinden we nog wel een klusje, dat zien we wel. Hij komt 2e helft juni waarschijnlijk.
Morgen gaat het de hele dag regenen. Vandaag was het tot een uur of vier droog. Best lekker weer. Inmiddels zitten alle aardappels in de grond en ook de snijbonen (die ik voorgezaaid had binnen). Alle zomerbloembollen zaten al een paar dagen in de grond. Een dagje regen kan nu dus helemaal geen kwaad. Krijgt alles lekker water. Volgende week wordt het 20+ graden, dus groeien maar. De aardappels gaan hier altijd eind mei pas de grond in. Anders is de grond nog te koud. Door het lange licht zijn ze ongeveer gelijk te oogsten met de piepers in Nederland. We zijn benieuwd hoe onze eerste lichting zal zijn. Per slot van rekening zijn we onervaren met aardappels.
Weer een nieuw recept op Kokkerellen, Zomerdag recept 3 .......... Bloempotbroodjes. Tot gauw

dinsdag 25 mei 2010

Help!

Help, denken jullie alsjeblieft even mee?!! Ik heb al eerder een beroep op jullie gedaan, zoals bijv. ook met de vraag hoe je wakker kunt blijven tijdens lange(re) autoritten. Daarvan heb ik trouwens de tip van de Red Bull gebruikt. Ook heb ik de airco (die ik zomer en winter aan heb staan, omdat dat volgens div. garages het beste is, en ik inderdaad ook het hele jaar door droge ruiten heb aan de binnenkant) tijdens de rit hierheen vaak uitgezet en soms 5 minuten met een raampje open gereden, frisse lucht, dus zuurstof doet ook wonderen. Ik heb geen last gehad van neigingen om in slaap te vallen, dus alles bijelkaar heeft geholpen! Maar nu het volgende: we hebben een uitnodiging gekregen voor een feest omdat er iemand gaat studeren. Eerst naar Östersund naar het "Badhuspark" en vanaf 17:00 u buffet bij de familie thuis. Het gaat om Michell en hij is 16 jaar. Heel erg leuk, maar wat geef je zo'n jongen van zestien als cadeautje omdat hij gaat studeren???? Ik hoop op een leuk origineel idee van jullie! Denk alsjeblieft niet: "Dat doet een ander die dit leest wel", want als iedereen zo denkt (en vaak gaat dat zo) komt er niemand met zijn/haar idee. Het feest is op vrijdag 4 juni, dus volgende week vrijdag al. Niet te lang wachten dus. Alvast bedankt voor het meedenken en tot gauw...........

maandag 24 mei 2010

De fles moet leeg!

Op deze foto zie je, als je goed kijkt, links in het midden een petfles op z'n kop hangen met vogelvoer erin. Ja, zet je bril maar op, of klik op de foto, dan zie je hem groter als het goed is. Deze fles met voer hangt daar al sinds december 2009. Er was geen interesse. Nee, dat was geen wonder. Hier schuin achter is n.l. het vogelparadijs van Clas. Daar hing voer in diverse voederautomaten, en er zat zelfs een kilostuk kaas aan de boom gebonden. Wie heeft er dan belangstelling voor zo'n miezerige petfles met wat graan erin??!! Daar vliegen we niet voor om, sterker nog......we zien de fles gewoon niet. Maar Clas doet zoals het hoort en voert de vogels nu niet meer. Jeetje wat is de fles nu toch interessant en wat een heerlijk graan! Hij was in no time leeg. De andere helft van de zak die nog beneden in de garage lag moet dan ook maar op vonden wij. Misschien onthouden ze dan dat het hier 's winters ook een paradijsje kan zijn. Want als ze komen, hang ik ook wel meer op. En ik vind het vooral ook leuk omdat de fles in de berk hangt die een paar meter staat van de berk met het vogelhuisje. Huisvesting!

Goudvinken en groenlingen zijn het die nu de fles leegeten. Mannetjes en vrouwtjes. Zij zijn het niet die belangstelling hebben voor het vogelhuisje. Het is het vrouwtje van de Zwarte Mees (die van de week al een bezichtiging hadden) dat constant bij het huisje is. Erin en eruit gaat. Op een tak er vlak bij zit te zingen dat het een lieve lust is. We zien nog geen meubilair naar binnen gaan. We wachten af. Nog weer even de bril op of klik klik op de foto. Hier zie je de mees is de vliegopening van het huisje zitten (bovenste rondje).

Toen we vorige week terug kwamen van de drafbaan met paardenpoep achterin m'n auto, gingen we ook nog even langs bij een man die hout verkoopt. Hij bleek ook nog een vriend van Bosse (vorige eigenaar van dit huis) te zijn. Hij verkoopt gekloofd hout, maar je kunt ook boomstammen kopen en zelf kloven thuis. Dat is wat Peter wil, zelf kloven, hij wil wat te rommelen hebben om het huis. Op de flat in Oosterwolde zou hij het dan ook niet uithouden om voor altijd te wonen. Ik ook niet! Ja leuk voor 2 x 2 maanden per jaar, dat je in Nederland een vertrouwd plekje hebt, met je eigen spulletjes. En dat dan zolang mijn moeder er nog is (ik hoop nog heeeeeeeeeeeel lang), daarna zien we wel weer wat we ermee doen. Maar goed, ik dwaal af. We kochten deze mooie partij hout voor een heel leuke prijs. Het is hoofdzakelijk berkenhout.
Hij zou het deze week komen brengen. Vandaag werden we er weer even op geattendeerd dat de Zweden een ander dagritme hebben dan wij tweeën. Wij staan wel twee uur later op en gaan ook evenredig later naar bed. Vanmorgen lag Rush (hond) te grommen. Wat is er toch? Kijk ik slaperig uit het raam, is Clas onze a.s. groententuin aan het frezen! Bleek ook nog dat hij de frees speciaal was gaan huren. Tien euro voor een halve dag! Kan je er geeneen voor kopen (waar we nog aan dachten). Hem betaald voor de huur, plus extra. Pot gegeven met geraniums en campanula erin. Koffie heeft hij hier ook gedronken met (gisteravond) zelf gebakken vruchtenbrood erbij, was gezellig. Maar voor Clas koffie kwam drinken, voor we hem ook maar gesproken hadden, kwam om 08:15 uur de man met het hout. Achter een tractor, een kar helemaal opgeladen. Ik zei waar hij het kon lossen en dat hij zo koffie kon komen drinken en dat ik hem dan zou betalen. (Peet loopt weer op krukken, dus die was in huis). Hij zei dat hij nog twee ladingen moest halen en dat hij dan koffie kwam drinken. Nog twee ladingen??!! Tijdens de koffie later, bood hij een klover gratis te leen aan. Mag de hele zomer hier staan. Mijn mond valt toch heel vaak open hier in Zweden. Ik kan er niet over uit vaak!

Dus vanmiddag kwam hij nog de klover brengen en later ook nog snoer voor krachtstroom. We hebben krachtstroom en ook snoer, maar niet lang genoeg voor waar hij handig staat. Nou Peet, je kunt aan de slag.

Vandaag heeft Peter eerst het gras gemaaid op de nieuwe maaier. Perfect voor hem. Hier staat hij in een leeg houthok mooi even uit de stuit. Mooi op tijd gemaaid en het landje gefreesd, want er komt regen. Ik weet nog niet hoeveel, maar wel een aantal dagen. Vandaag was het nog prachtig zonnig weer, wel fris. Je moest wel in de zon zijn. Dit in tegenstelling tot de laatste week, toen je gewoon in een T-shirt kon buiten. Dat wordt komende week wel anders.
En, oh ja, vergeet ik nog te vertellen. In Zweden (en veel andere landen denk ik) kennen ze geen 2e pinksterdag (2e paasdag of kerstdag). Alles is weer gewoon, gewoon maandag, werken, winkels open...................

zaterdag 22 mei 2010

Fåglar (vogels)


Het vogelhuisje heb ik meegenomen uit Oudesluis. Daar heeft het een paar jaar dienst gedaan, het hing achter het huis en we konden het zien vanuit de keuken daar. Nu kan je het hier zien vanuit de keuken, en de serre (foto). Je kunt zeggen, zoiets laat je toch hangen? Ja, dat zou ik ook gedaan hebben, ware het niet dat: we er ieder jaar een nest koolmezen in hadden. De laatste keer is dat echter een drama geworden. De kat van de buurman (de kat waar Rush altijd achteraan ging) heeft ze allemaal gevangen en opgegeten. Hij bracht ze netjes bij buurman binnen om zijn buit toch vooral te laten zien. Toen wij in juni terugkwamen uit Zweden vond ik het wel erg rustig en tilde het dakje eraf. Er lag nog één dode kleine koolmees in. Verhongerd natuurlijk. De nieuwe bewoners hebben ook een kat, dus ik dacht: "Bij ons huis in Zweden wonen geen katten in de buurt, dus het huisje gaat mee!" Woensdag heb ik het opgehangen aan een berk. Het is een heel leuk huisje, want je kunt uit drie maten vliegopening kiezen. Je draait hem rond tot de maat die je wilt en zet hem dan vast. Wij hadden altijd de grootste vliegopening, dat is o.a. voor een koolmees. De kleinere voor o.a. een pimpelmees en de kleinste voor bijv. een winterkoninkje. Wel hier zit dus ook de grote vliegopening gewoon weer voor en gisteren zat daar deze zwarte mees in. Hij ging in en uit het huisje dat geheel werd geinspecteerd, de vrouw werd er ook bijgehaald. Ook even binnen kijken en zo. Samen zijn ze weer vertrokken en ik weet nog niet of het is goedgekeurd. Afwachten maar. Ik heb er wel heel erg van genoten.
En dan is het ongeveer een maand voor midsommar. Donker wordt het niet meer, wel schemerig. Nog even dan hebben we die schemer ook niet meer......

Kyrktåsjö

Wat een fantastische dag. Zulk mooi weer, en dat terwijl ik van plan was op plantgoed uit te gaan. In Hoting en in Dorotea had ik alleen nog maar viooltjes en geraniums gezien. De hele week naar het dorp gereden om te kijken of de bloemenman, die ik in augustus vorig jaar met regelmaat daar zag met een gigantische wagen met bloemen en planten, er was, maar hij was er niet deze week. Regelmatig valt er hier een blaadje in de bus met plaatselijke annonces. Van Dorotea - Hoting omgeving (in ruime zin). Daar zag ik gisteren een advertentie van de ICA in Kyrktåsjö, ca. 22 km hier vandaan. Daar zouden vandaag en morgen buiten allerlei planten en plantgoed te koop zijn. Vanaf 10:00 uur en zolang de voorraad strekt. Wel er was geen file naar Kyrktåsjö, integendeel ha, ha, ha. Ik kon mooi genieten van het langgerekte meer waar ik langs reed. Oh, wat hadden ze voor de begrippen hier veel en mooi plantgoed! Niet voor niets gereden! Wat hanggeraniums, Campanula's, Petunia's, Lobelia's en Margrieten gekocht. Gelijk wat boodschappen dan maar, hoef ik in Hoting niet. Thuisgekomen alles in bakken en potten gezet. Dat fleurt op! Peter was de hardhouten tuinset aan het verven in Faluröd, het Zweedse rood. Falu van Falun, daar waar ijzermijnen zijn, daar komt de kleur door, door de kleur van het erts. De set stond in Oudesluis achter de keuken en daar stond het vergrijsde (in 1 jaar tijd) hardhout wel leuk, maar bij dit huis, dat ook al beige/grijs is vond ik het saai. Vandaar, en Peter vlotte aardig. Hij had het naar zijn zin dat hij z'n been weer wat kon belasten en wat kan doen. Daarna zijn we nog even naar Dorotea gereden en hebben een zitmaaier gekocht, morgenochtend even ophalen met de aanhanger. Kan Peet mooi maaien, want het is toch wel veel grasveld voor een gewone maaier waar je achter moet lopen. Die houden we er wel bij voor de steile hellinkjes. Lekkere roerbakschotel gemaakt (met rijst). Heel veel taugé was het geworden, dus op het laatst kort erbij gedaan. Het was heerlijk. Gauw weer doen. Op Kokkerellen een nieuw recept: Sparrispaj Dit recept is deel 1 van 4 recepten. Recepten voor het voorjaar/de zomer. Je kunt ze allemaal van te voren maken en zijn bijelkaar heel leuk en lekker voor als je bezoek krijgt en vooral ook hoopt lekker buiten te kunnen zitten natuurlijk en dan niet in de keuken hoeft te staan.......

woensdag 19 mei 2010

Tuinweer

Buurman Clas is begonnen met ploegen bij ons,
op de voorgrond wielsporen die zijn opgevuld


De "gevangen" narcissen waar ik gisteren over schreef


De campanula van Ineke
Schitterend weer vandaag, boven de 20 graden en zonnig, wel met een regenachtige afloop vanavond. Weer heerlijk om buiten aan de gang te gaan. Eerst even boodschappen doen bij de Coop nära. Peter wil graag nog een paar zakken koeienmest hebben, dus daar laad ik mijn auto achter mee vol, mmmmmmmmmmmmmm wat ruikt mijn auto heerlijk... nou ja. Het is geen gedroogde koemest, maar mooi rul spul. Peter wilde dat eerst uitstrooien over het stuk gras helemaal achter in de tuin, tegen de grens met Clas die schuin achter ons woont. Peter heeft daar n.l. een groententuintje bedacht. Gisteren kreeg hij me zelfs zo gek me naar de "Travbana" te rijden, met achterin vuilniszakken, zo'n schep waar je paardenvijgen mee verzamelt en een klein schepje. Eenmaal aangekomen bij de drafbaan, na een heel mooie rit, de drafbaan is schitterend gelegen, was het de bedoeling dat ik paardenvijgen ging verzamelen. Ik voelde me wel erg opgelaten, maar er was niemand. "Hoe krijgt hij me zo gek" dacht ik. Maar goed, ik wilde hem het plezier wel doen. Weer terug met allemaal paardenvijgen achterin mijn auto, jawel, mijn auto! Weer het mooie ritje, over de mini "Golden Gate bridge" van Hoting. Zo smal dat je er netaan met één auto over kan. Houten balken zijn het waar je over rijdt. Alle paardenpoep is vandaag vermengd met de koeienmest uit de zakken en over het grasveld verdeeld door Peter. Door de paardenvijgen zou het meer gaan broeien volgens hem en dat was mooi, want de grond is hier nog vrij koud. Hij was er nog maar net mee klaar toen buurman Clas aankwam en zei dat hij met zijn ploeg zou komen. Hij heeft er ook schik in. Toen Clas klaar was vertelde hij dat hij het komt frezen als de grond een beetje opgedroogd is. Wel we kregen vanavond een plens regen, dus het duurt weer even langer. Morgenochtend wordt het weer droog, en dat blijft het een dag of wat volgens de voorspellingen. Het is prachtige grond zeg, het ziet eruit als, en is waarschijnlijk löss. Het ziet er erg "vet" uit. Vroeger was er in dit deel van de tuin ook een groententuin zei Clas. Ook potatis. Dus er gaan ook aardappelen in die we kregen van Hendrik Jan en Joke uit Drenthe en van Jan de Veer uit Noord-Holland. Twee totaal verschillende rassen, dus een probeersel ook om te zien wat het hier doet. Tuinbonen heb ik "voorgezaaid" nou ja, in potjes gestopt (staan nog binnen). Stukje omgespit en stokken gezet. Kunnen ze daar eerdaags hun best doen omhoog te klimmen. Verder nog wat planten opgepot. Morgen naar Sten. Mirja is er niet, ze is naar haar zuster in Finland. Wel misschien komt ze de smurf van mijn broer tegen. Wim doet mee aan een soort reality spel, met GPS. Hij vond tijdens het opruimen van het huis van onze ouders een doos smurfen uit zijn jeugd. Eentje had een rugzak op en die moest het worden om mee te doen met het spel. Het gaat uiteraard via internet, en ik weet niet het fijne ervan. De smurf wordt in ieder geval verstopt, gevonden met behulp van de coördinaten en reist met die persoon weer verder. Zoals hij al schreef reisde hij richting Griekenland en is nu op weg naar Finland. De reis is met Wim begonnen in de Waterleidingduinen. Als ik iets niet goed vertel horen we het wel Wim. Overmorgen weer verder met de tuin. Kreeg van Joke (uit Drenthe) een zak met bollen mee. Witte zomerbloeiers. Die gaan overmorgen de grond in. Ook de campanula die ik van Ineke kreeg. Die wordt druk bezocht door grote hommels die uit hun winterslaap komen en denken: "ha, eten!" Hij is goed winterhard deze kruipende campanula, dus ik hoop op blauwe tapijten in de toekomst. We zullen zien... Joke, ik vond hier in Zweden pas de giga citronellakaars die ingepakt zat naast de bollen. Kan geen kwaad, want met het mooie weer worden de muggen ook al weer wakker! Ook heb ik nog pepertjes gezaaid, die zijn voor achter glas. Bij de Coöp nära zag ik ook mungbonen en ben enthousiast aan de gang gegaan er taugé van te maken. Wel die gaan zo goed, dat we die vrijdag al wel kunnen eten...

dinsdag 18 mei 2010

Eekhoorn

Sliep uit Rush!
Nog steeds heerlijk weer hier in Hoting / Jämtland, dus zoveel mogelijk buiten zijn. Ook onze hond Rush natuurlijk. Heerlijk vindt ze het, zo kuieren en snuffelen in de tuin. Katten zijn hier niet in de directe omgeving. "Saai, niets om achteraan te gaan, of toch wel, oh ja, daar is weer een of ander beest, dat beweegt ook. Laat ik er als de weerlicht op afgaan!" Hoe lang zou het duren voordat ze door heeft dat de eekhoorns veel sneller zijn dan zij van 20 meter afstand? Rush staat dan op alleen haar achterpoten naar boven te kijken waar de eekhoorn in de boom denkt "sliep uit!"
Peter heeft vandaag met zijn prothese in de tuin gelopen en wat blad geharkt. Ging redelijk goed. Maar in de auto zitten gaat niet. Wanneer hij staat (loopt) wordt de blaar die ontstaan is door zitten (dus aan de achterkant) niet belast. Heel voorzichtig kan hij dus wat doen en we hebben nog steeds hoop dat het weer voor een poos goed komt. Dan lange afstanden in de toekomst maar rijden zonder prothese. Als we samen in één auto reizen is dat natuurlijk helemaal geen probleem.
Ik dacht dat onze buren een nieuw boompje gepoot zouden hebben. Dit omdat ik van een afstand gaas zag staan in een vierkant om vier palen. Het was wel 1.50 meter hoog. Kwam ik dichterbij, zag ik dat er narcissen in staan te bloeien. Ik herinner me, dat hij afgelopen winter vertelde dat hij eens op een bloemenbeurs in Stockholm allerlei bloembollen had gekocht en rondom het huis had gepoot. Toen ze kwamen in mei was echter alles opgegeten door de elanden. Vandaar het hoge gaas, ha, ha.
Nou tot gauw maar weer! Enne, oh ja, nog meer ideeën voor onze voordeur hoop ik. Hoe meer, hoe leuker............!!!
Dus klik, klik, op de link hier rechtsboven "Giveaway time!! ".

maandag 17 mei 2010

Vijftig graden

Tot mijn verrassing zag ik vanmorgen bij de stroom-
versnelling in het wild peperboompjes bloeien!!!
Voorspoedig ging de reis. Ik was tweeëneenhalf uur later uit Oosterwolde vertrokken dan Peter en we kwamen nagenoeg gelijk aan in Nyborg - Denemarken. Peter was er net 5 minuten, stond met zijn telefoon in de hand om mij te bellen waar ik ongeveer was, toen hij me aan zag komen. Steffen van de B&B stond toen al met twee pullen bier in de hand. Gelijk ging hij weer naar binnen om er nog een te halen. Jeetje, die zal wel in de benen zakken na zo'n rit, maar het viel mee. We hebben 's avonds met z'n 5-en gegeten, er was nog een man die er slaapt omdat hij tijdelijk daar in de buurt aan het werk is, in de windmolens. Was erg gezellig. We kregen de volgende dag nog wat Deense bijzondere biertjes mee. Op naar Rinkesta (hoogte Stockholm, nabij Eskilstuna), naar Helen. Daar kwam ik wel beduidend eerder aan, ook omdat Peter vaak moest stoppen voor zijn been. Zijn nieuwe been zit uitstekend, hij was er zo enorm blij mee en de blaar was uiteindelijk genezen. Komt hij aan in Rinkesta..............ja hoor weer een blaar, maar nu op een andere plaats aan de achterkant. Ongelooflijk. Hij was en is er behoorlijk down van. Zijn plannen (wat hij hier allemaal wil gaan doen) vallen zo wel in duigen. Het betekent misschien wel dat de huid op is. Daar is hij 40 jaar geleden al voor gewaarschuwd, dat dat zou kunnen gebeuren. Maar wie weet komt het nog weer goed. Voorlopig loopt hij hier alleen maar weer met krukken en zonder prothese. Bij Helen was het ook weer als vanouds. Die omgeving is ook zo prachtig. Veel natuur (heel Zweden natuurlijk) maar ook wel landbouw. De bodem in de bossen was overal wit, bedekt met een tapijt van bosanemonen. Prachtig. Sleutelbloemen in de bermen en prachtige gele bloemen met hangende klokken, die ik nog nooit had gezien. De volgende ochtend is Peter gaan rijden zonder prothese. De tank zat nog bijna vol. Afgesproken dat ik later zou vertrekken zodat ik hem ongeveer bij Sundsvall ingehaald zou hebben, zodat ik zijn auto vol kon tanken voor hij weg 331 het binnenland in zou nemen. Daar is n.l. geen een tankstation, in Ramsele pas weer. Vlak voor Sundsvall belde hij me bij welk tankstation hij was en hij moest een minuut of 15 op me wachten. Beide auto's volgetankt en een cappuccino genomen, lekker buiten in de zon, het was n.l. ruim 20 graden!!! Toen we in december bij Sundsvall het binnenland in gingen liep de temperatuur snel omlaag tot - 24 graden, nu snel omhoog naar + 26 graden. Exact 50 graden verschil dus!!! Landklimaatje! In Ramsele heb ik wat eerste boodschappen gedaan, zodat we ons tot de volgende dag zouden redden. Toen aangekomen in Hoting na 2050 km. Het is korter vanuit Oosterwolde natuurlijk. Ik moet zeggen, ik heb genoten van het rijden, ik heb nooit gebaald. Ik vind het ook prettig te weten dat ik het kan, het helemaal alleen rijden van de afstand zonder afgelost te worden. Ik denk zelfs dat ik het ook wel in twee dagen zou kunnen. Maar...........dan zou ik wel uitgeruster op pad moeten, nu was ik toch best wel moe de laatste tijd. Maar als het nodig zou zijn zou het me wel lukken. Hier in Hoting was alles O.K. We kregen nog twee dagen heerlijk weer, zondag 23 graden en vandaag was het een graad of twintig. Wel pittige buien tussendoor vandaag. Ik reed naar Dorotea (22 km noord) op een weg waar je 100 km mag, ik kon niet harder dan 50. De weg leek wel een rivier en onweren, eng gewoon. Ik wenste dat ik iets later vertrokken was. In Dorotea aangekomen was het het mooiste weer van de wereld en de weg was kurkdroog. Ga nu maar stoppen en eerdaags weer eens verder vertellen, anders wordt dit verhaal veel te lang.............
Dan zal ik ook uitleggen over de reizende smurf van mijn broer Wim (reacties). Bedankt trouwens voor jullie leuke reacties en emails!

zondag 16 mei 2010

Aangekomen

Bosanemonen in Rinkesta (midden Zweden)
Vanavond (15 mei) rond etenstijd beiden goed aangekomen. Alles ging prima. Huis is inmiddels lekker warm (het was buiten warmer dan binnen) en ik ga zo douchen en lekker pitten!!!
Wordt vervolgd.................

dinsdag 11 mei 2010

Reizen

Deense brug

Bijna is het zover, donderdag gaan we rijden. We gaan dus met twee auto's. We blijven niet bijelkaar. Peter vertrekt donderdag een paar uurtjes eerder en op een gegeven moment zal ik hem dan wel inhalen. Peter rijdt n.l. met de aanhanger en mag dus niet harder dan 80 - 90 km. p.uur. We slapen weer in Denemarken op Funen bij Pia en Steffen. De volgende dag slapen we weer in Rinkesta bij Helen. Leuk ze allen weer te zien ook. Kreeg net nog een email van Åke en hij gaat morgen weer richting Stockholm, best jammer. Hij schreef ook dat het goed weer gaat worden, zaterdag 21 graden. Daarna een paar dagen 16 graden en dan weer 20. Ik had zelf ook gezien dat het beter weer zou worden. Prettig dus. Kan de grond tenminste een beetje opwarmen. De grond is nog te koud om er wat in te stoppen en de nachten zijn ook nog te koud. Maar we kunnen al wel een stukje grond voorbewerken volgende week. Eerst maar eens de auto's uitpakken en een paar dagen relaxen. Dit is wel zo'n beetje de laatste keer dat we veel spullen meenemen denk ik. Alles staat dan wel zo'n beetje waar we het hebben willen. Hier in Oosterwolde zijn we nu helemaal op orde. Er gaat ook nog een schilderij naar Zweden dat mijn vader heeft gemaakt. Het is eigenlijk niet echt een schilderij, maar wel zoiets. Mijn vader had een hobby en dat was voorstellingen van Anton Pieck op schaal namaken in een groot 3-D schilderij. Dit schilderij is 1,50 x 1,90 meter ongeveer en ca. 25 cm diep. Het heet "De Brabantsche gebakkraam". Er zit ook verlichting in de huisjes en zo. Mijn vader maakte er iedere winter eentje. Deze maakte hij in 2001. Hij is opgehaald door het bedrijf dat ons verhuisd heeft naar Zweden. Als ze een verhuizing in de buurt hebben brengen ze het daarheen en halen wij het daar op. Het kon niet eerder mee omdat alle schilderijen ten toon hingen in het verzorgingshuis waar mijn vader tot zijn overlijden vorig jaar verbleef. Een prachtige herinnering. Er zijn er nog een stuk of 8. Waar die ooit blijven weet ik nog niet. Maar nu eerst zelf maar richting Zweden. Ik meld me wel weer als we in Zweden zijn. Tot dan, enne... ik wil eigenlijk nog veel meer reacties op de "giveaway". Klik klik op het linkje hier rechtsboven en dan op... reacties onder het berichtje over de voordeur. Ik kijk naar je uit.




"Brabantsche Gebakkraam" (Oliebollenkraam) Anton Pieck toen die in het verzorgingshuis (eetzaal) hing.

donderdag 6 mei 2010

GIVEAWAY..........Voordeur..........kleur?

Op de foto van het huis, hier helemaal bovenaan, kun je de voordeur zien. De voordeur is donkerbruin gebeitst. Er zitten 3 stroken groen glas in, verticaal. De voordeur is aan een verfbeurtje toe. Niet omdat hij slecht is, maar omdat hij daar van op zal fleuren. Daarom dit idee............. Alsjeblieft, mailen jullie mij je idee over een kleur voor deze voordeur!!! In de beige-achtige kleur van het huis? Wit, zoals de lijsten van de ramen? Of juist iets knallends?! Stuur me een mailtje met je favoriete kleur en vertel me ook waarom deze kleur je het mooist lijkt. Degene met het voor ons meest aansprekende leukste idee, krijgt van mij uit Zweden een leuk nieuw Zweeds woonblad toegestuurd. Reageren kan tot 15 juni. Je kunt onder dit bericht reageren, maar als je het anoniem wilt kun je me mailen (zie link rechts). Op 15 juni maak ik onze keuze en de "winnaar" van het tijdschrift bekend en publiceer dan de winnende reactie, dus maak er wat leuks van! Succes en alvast bedankt voor je idee, ik kijk er erg naar uit.

Dit tijdschrift misschien (juli nummer) of een andere naar keuze.

p.s. op 12 mei...........misschien verloot ik wel 2 woonbladen, 1 voor het idee, en 1 voor de origineelste grappigste reactie.

woensdag 5 mei 2010

Beestjes


De laatste tijd is het met regelmaat erg mooi weer geweest. Met Rush kon ik naar de bossen, het Drents-Friese Wold heet het hier, is erg mooi met heide, zandverstuivingen, bossen. Vandaag ontdekte ik bij Rush een teek, in ene zag ik hem daar zitten bij haar oor, zo groot dat hij inmiddels zichtbaar was door haar zwarte haar heen. Gelukkig is ze kortharig, zodat ik de volgezogen viezerik zag zitten. Eenmaal thuis heeft Peter hem eruit getrokken, heb ik hem met een postzegelloep bekeken (is die ook nog eens ergens goed voor) en vastgesteld dat alles eruit is, dus geen deel van de kop blijven zitten of zo. Lekker alcohol op het wondje gedaan. Rush is dan altijd zo enorm braaf, echt niet te geloven. Ze laat het allemaal gewoon toe. Bij de dierenarts is ze ook altijd zo makkelijk. Panisch ben ik voor teken en schrok me dus rot. Dit omdat onze vorige hond Cayan het van de dood heeft afgehaald een aantal jaren geleden. Door een teek had hij de ziekte van Lyme opgelopen. Cayan was langharig, we gaven hem altijd trouw druppels voor vlooien en teken, en hebben de teek nooit opgemerkt. Toen we met kerst op vakantie waren in Cap d’Agde (Zuid Frankrijk) werd Cayan lusteloos, wilde niet meer uit. Deed een plas tegen een boom en toen zag ik het, zijn plas was rood. Rode bloedlichaampjes dus die afgebroken worden door die ziekte. Direct naar de dierenarts. Die wist direct wat het was, ook omdat Lyme in de Méditerranée veel vaker voorkomt omdat er veel meer besmette teken zijn. Hij heeft hem een injectie gegeven, Cayan leek wel gedrogeerd. Wilde alleen maar in het donker liggen, kon geen licht verdragen in zijn verwijde pupillen. Hij at niet en we zijn wel 5 x teruggeweest bij de dierenarts die vertelde dat hij toch echt heel goede hoop had dat Cayan het zou overleven. Daar kreeg hij uiteindelijk ook gelijk in, maar het was echt kantje boord. Maar ik heb de laatste weken ook mooie beestjes gezien hoor. Ik heb nog nooit van mijn leven zoveel Citroenvlinders gezien als nu en hier in het Drents-Friese Wold! Ik hoop snel te komen met een blogverhaal over onze a.s. reis naar Zweden, want daar gaat deze weblog toch eigenlijk vooral over.