Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!





dinsdag 23 juni 2009

Weer een stapje.................

Logo

De "säkerhetsdosa"
............in het leerproces. Afgelopen week voor het eerst een rekening betaald voor de verzekering van het Zweedse huis, dus een factuur van een Zweedse verzekeringsmaatschappij. Betaald via de rekening in Zweden bij de Swedbank. Even zelf puzzelen dus. Het duurde wel een klein kwartiertje eer ik op de site van de Swedbank was uitgepuzzeld. De uitdrukkingen ken ik natuurlijk niet allemaal, maar met behulp van het Online Zweeds-Nederlandse Ordbok ben ik er wel uitgekomen. Het gaat wel iets anders dan ik gewend ben hier bij de Postbank (ING, maar daar kan ik maar niet aan wennen). Je hebt een "säkerhetsdosa" nodig; die heb ik bij de Swedbank gekregen in mei j.l. Je moet daarop inloggen en bevestigen. Dan krijg je een beetje heen en weer intoetsen van codes op de "dosa" en op de computer. Daarna moet je na verzenden van de betaling nog een code intoetsen. Al met al wel iets omslachtiger dan bij de Postbank, maar je went er zo aan. Even later naar het overzicht gekeken, en ja hoor, het bedrag was keurig afgeschreven naar Folksam, de verzekeringsmaatschappij.
We kijken alweer uit naar onze a.s. reis naar Zweden. Nog een week of zes dan gaan we alweer. Even verhuizen daar, ha, ha. Nou het valt wel mee wat er te verhuizen valt. Zoveel staat er nog niet. Keukenspullen, 4 tuinstoelen, 1 tuintafel, 1 salontafel, 1 3-zits bank, een luie stoel, een 2-persoonsbed en linnengoed. Een grasmaaier ook nog. Verder nog wat kleinigheidjes. Oh ja, het blauwe kastje natuurlijk. Dan de hele boel weer omzetten, electra, internet en zo. En dan weer thuis gaan voelen in het nieuwe huis in Hoting. Ben daar helemaal niet bang voor, heb er juist veel zin in. Ook voor de toekomst om er misschien een paar jaar permanent te gaan wonen. Misschien zomers wel een bescheiden B&B in de gastenstuga en een "loppis" in de carport. We zullen zien..............

dinsdag 16 juni 2009

En dan het feest...

Het opzetten van de Meiboom

Klederdrachten wordt eigenlijk alleen nog in Zweden
gedragen met midzomerfeesten, verder niet.

's Avonds zo lang mogelijk buiten als het weer het toelaat.
Vorig jaar was het is Gafsele / Åsele verregend.
Wat dat betreft geen verschil met Holland.

In Zweden worden Midsommarafton (afton = avond) en Midsommardagen gevierd tussen 19 juni en 25 juni. Het zijn er de belangrijkste feestdagen van het jaar. In Zweden is het traditie dat er een Meiboom (midsommarstången) wordt geplant. Daarbij wordt veel gedronken en traditioneel haring gegeten. Jonge meisjes plukken bloemen om ze onder hun hoofdkussen te leggen in de hoop op mooie dromen over hun toekomstige echtgenoot. Huizen versieren met groen werd geacht geluk te brengen voor de bewoners. Voor veel Zweden is deze feestdag een dag van feesten en de start van de zomer. De mensen verlaten de steden en trekken massaal naar het platteland, dikwijls naar een buitenverblijf, om te vieren.
We hopen het snel een keer meer te kunnen maken, net zoals we graag een keer een paar weken winter mee willen maken. Vooral omdat we eraan denken een paar jaar in Zweden te gaan wonen binnen een jaar of twee.

Midzomernacht

Je kunt weer op de afbeeldingen klikken,
zodat je ze vergroot kunt zien.










Met dank aan mijn neef Henk die mij ooit een Power Point Presentatie stuurde met o.a. deze afbeeldingen. Het lukte me niet de PPP of een klik er naartoe te kopieëren op deze blog. Dus dan maar een paar afbeeldingen uit de presentatie gekopiëerd.

dinsdag 9 juni 2009

De thuiskomst


Na de laatste rit (31 mei), die nog een stukje door Denemarken, maar vooral ook door Noord Duitsland ging, zijn we 1e pinksterdag rond een uur of zes thuis aangekomen. Alles stond er prima bij. Wat is alles gegroeid tussen 30 april en 31 mei!!! Niet te geloven. Toen we weggingen waren de aardappels net gepoot en nu stonden ze al 30 cm. boven de grond. De kanten zijn al gemaaid en de tuin is ook zo groen geworden. Ja, dat gebeurt niet alleen als je er bent natuurlijk, daarom erg mooi deze verandering die altijd ook een verbetering voor het oog is. Onze buurvrouw Joke had het ons al naar Zweden gemaild...............ze verwachtte ons de volgende morgen op de koffie, op maandag 1 juni dus, 2e pinksterdag. Ze is dan n.l. ook jarig en vroeg alle buurtjes. Konden we gelijk even bijpraten. Joke heeft onze planten weer de hele maand verzorgd en zo. Joke staat ook op de foto (in haar eigen tuin dus) op de bovenste foto, rechts van de parasol. Het was prachtig weer die dag. Ze kwam ook met lekkere soep en stokbroodjes met lekkers, mede omdat wij nog geen boodschappen hadden gedaan en dat wel lekker gemakkelijk zou zijn.
Daarna maar weer eens langzaam de auto uitgepakt en weer tot de orde van de dag.
Eerst moet Peter naar de dokter i.v.m. zijn suiker. Het is hem per email (Zweden) al voorzichtig gezegd.............hij zal aan de insulinespuit moeten. Het ging helemaal niet goed met zijn suiker.

De terugreis 30 mei.....2e overnachting in Tårup, Denemarken

Als je op het dakterras staat heb je dit fantastische
uitzicht op de Grote Belt (Storebaelt) met zijn lange
brug. Ik geniet telkens weer van dit uitzicht!
Als je de foto vergroot door erop te klikken zie je
goed hoe lang de brug wel niet is!

Luchtfoto.

Het huis

De tolbrug waar je op kijkt vanaf het terras en
waar we de laatste dag overheen moeten.

In Denemarken slapen we altijd op dit adres. Het plaatsje Tårup ligt onder de leuke plaats Nyborg op het eiland Funen (Fynn). Het is dus de 6e keer dat we slapen bij Steffen en Pia Kildegaard. Het is daar altijd een gezellige boel. Altijd tijd voor een praatje of gezellig even wat met ze drinken. En ook hier is de hond welkom, dus ook op de kamer. Maar nu vielen we wel heel erg met onze neus in de boter bij aankomst om een uur of zes. Er zaten veel mensen buiten. Wij zouden onze spullen even op de kamer zetten en dan wat gaan eten in Nyborg, maar daar kwam niets van in. Er was genoeg eten...........geroosterd vlees, nieuwe aardappelen en heeeeeeeeeeeeeeeel veel bier. Bijzonder donker bier van het eiland. De brouwerij bestond 125 jaar. Toen de brouwerij 100 jaar bestond gaven ze een gelegenheidsbier uit. Daarbij werd toen al vermeld dat degene die dit bier 25 jaar later, dus bij het 125 jarig jubileum, nog kon overhandigen bij de brouwerij, diegene voor dat flesje in ruil een hele krat (12) nieuwe pijpjes gelegenheidsbier zou krijgen. Steffen had 25 jaar geleden dus een krat van dat bier gekocht in de overtuiging dat hij dan nu 12 kratten bier zou krijgen. Maar er zat een klein addertje onder het gras...........iedereen mocht maar 1 flesje inwisselen voor een krat. Dus...Steffen heeft al zijn vrienden opgetrommeld en allen kregen een krat bier. Pia had veel vlees geroosterd en ze hadden onderweg van de brouwerij naar huis ook nog nieuwe aardappels gekocht. Dus we vielen in een eet- en drinkfestijn. Ik zat naast ene Arne, die had hem al aardig zitten. Zo erg dat hij me vroeg of hij me mocht kussen als ik ook dronken was. Ik zei dat ik niet dronken zou worden. Om een uur of half tien hadden Peet en ik 3 van die flesjes donker bier op en besloten we naar de kamer te gaan. De mannen werden ook al 1 voor 1 door hun vrouwen opgehaald. Alhoewel die vrouwen ook eerst een flesje bier namen alvorens met hun dronken man te vertrekken. We zijn gaan douchen en sliepen al gauw als rozen. Ja wat wil je. Zo'n 700 km. gereden en dan ook nog aan het bier! We hadden trouwens tussen de middag gepicknickt aan het Vättern, een van de twee enorm grote meren in midden Zweden. Wat heerlijk zat het daar, echt mooi, ook met die zeilboten en zo. Ik voelde me een beetje aan het Lago Maggiore in Italië of zo.
De volgende ochtend na een stevig ontbijt van Pia, op weg naar huis, de laatste 700 km!

De terugreis 29 mei.....1e overnachting in Rinkesta

Na aankomst even Rushy uitlaten

De B&B heet "Pure retreat", nou daar wil Rushy
wel even aan meewerken! Dit is nou eenmaal
wel een erg fijne "plaspaal"!
Het gebouw (huis)

Mooie seringen, ook een heerlijk ruikende
bos op de kamer!

Het gebouw staat op het terrein schuin tegenover
dit slot. Jammer dat ik door de zon het puntje
van de toren ben vergeten. Dit is overigens
de achterkant. Het is te huur, dus als er iemand
een hotel wil beginnen........??
De terugreis hadden we in 3 delen van zo'n 700 km verdeeld. We zijn 's morgens om ongeveer kwart over negen vertrokken en waren om half zes in Rinkesta. Een mooie rustige reis gehad.
Echt genoten onderweg. Rinkesta ligt onder Ärla in de Kommun Eskilstuna. Dit is ten westen van Stockholm. Op de heenreis hadden we ook geslapen bij "Helen" in haar B&B "Pure retreat". Je verwacht luxe bij het zien van deze naam, maar het is gewoon een eenvoudig B&B. Maar wel een erg goed bed (geen veren die in je lijf persen) en een stevig ontbijt. Rush is ook welkom, mag ook in de kamer. Een erg aardige jonge vrouw, die niets liever doet dan haar B&B runnen en het de gasten naar hun zin te maken. In augustus gaan we zeker weer bij haar slapen! Rinkesta is een prachtig dorpje, nou zeg maar meer een buurtschap met mooie huizen en boerderijen. Ik loop met veel plezier de hond uit te laten in de laantjes met bomen van wel 100 jaar oud.......eiken, kastanjes, espen, linden en beuken. Er is ook veel akkerbouw en ook wel veeteelt in dit gebied. In het dorpje Ärla zit een eenvoudig restaurant waar je een goeie avondhap kunt krijgen. De volgende ochtend na een stevig ontbijt om een uur of negen begonnen aan de 2e ca. 700 km.................
Hieronder nog twee foto's genomen in Rinkesta.
Dit zie je heel vaak in Zweden, een eindje lopen om je post op te halen dus!
Deze mooie schuur staat ook in Rinkesta

maandag 1 juni 2009

Thuis

We zijn weer thuis sinds zondagavond. Deze foto is van vorig jaar om deze tijd. Er komen nog berichten eerdaags over de terugreis en zo... maar vandaag was het weer te lekker om achter de computer te zitten. Dus... wordt vervolgd.